Shell Helix врвни моторни масла наменети за патничкиот сегмент. Shell Helix се формулирани со базни масла од уникатната Shell PurePlus технологија, која овозможува значаен број на технички предности на корисниците. Shell- не препорачува дополнително додавање на адитиви во моторните масла.

Секој Shell Helix е произведен по внимателно одбрана формулација, која ги задоволува сите потреби на модерните мотори. Должината на интервалот на замена на масло е определен од прозиводителите на моторите, а не од производителот на маслото.