ВЕСТИ

Shell е сè уште најголем снабдувач на моторни масла и масти!

Royal Dutch Shell остана најголемиот снабдувач на лубриканти во светот во 2019 година, одржувајќи го првото место 14-та година по ред, според проценките на Kline & Co.

Англо-холандскиот енергетски гигант го следеше „Exxon Mobil“, кој беше на второ место за ист број на години. BP, Total и Sinopec ги зазедоа првите пет, наведе Kline во соопштението за печатот на 26 ноември. Врз основа на резултатите од студијата „Анализа и проценка на глобалниот пазар на лубриканти“, Kline дошол до заклучок дека гореспоменатите пет компании испорачале 35% од лубрикантите што се потрошени во светот минатата година.

Во соопштението на Kline не се посочени уделите на пазарот на одделни компании, сепак Shell издаде свое соопштение за јавноста дека глобалната продажба на оваа година изнесува 4,5 милиони тони. Консалтинг фирма со седиште во New Jersey од Parsippany изјави дека перформансите на „Shell“ се должат на низа фактори, вклучително и водечката позиција во Соединетите Држави, каде што има 13% удел на пазарот и второ место според продажба во Кина веднаш после националните нафтени гиганти „Sinopec“ и PetroChina.

Kline пресмета дека Соединетите Држави се најголемиот пазар во 2019 година, по што следат Кина, Индија, Русија и Јапонија. Овие земји заедно сочинуваат 53% од глобалната побарувачка, рече компанијата, додавајќи дека САД и Кина заедно сочинуваат скоро 40% од глобалната потрошувачка.